2 min read

Argeo - ARGEO

Lover heftig vekst etter rufsete emisjon.
Argeos flåte består av to seismikkskip og syv undervannsdroner. Kilde: Selskapets Q1 2024-rapport.

Argeo er et oljeserviceselsskap-ish som betjener dypvannsegmentet. Selskapet bruker egne skip som «base», mens selve inspeksjonene gjennomføres med droner/UAV.

I tillegg til oljeinstallasjoner, betjener selskapet også kunder innen havvind og mineralutvinning til sjøs.

Vurdert 12. juni 2024 (aksjekurs: 3,30 kroner)

Heftig vekst

Topplinjen har vokst fra 12 mill i 2020, til heftige 123 mill i 2023. Hittil i år har selskapet børsmeldt oppdrag for 600 mill(!).

Før vi går helt av hengslene over veksten, må vi ta med at underskuddet i samme periode vokste fra null, til 109 mill. Dette er dog ikke uvanlig for selskaper i en vekstfase, men absolutt noe å holde et øye med.

Argeo satser inne tre segmenter. Kilde: Selskapets Q1 2024-rapport.

Selv lover Argeo at lønnsomheten er rett rundt hjørnet, men om man hadde fått en krone hver gang vekstselskap sier nettopp dét, hadde man hatt nok til en bedre middag.

Emisjoner

Argeo hentet nylig (Q1 2024) 50 mill i en rettet emisjon, hvor det var største aksjonær,Christen Sveaas og Kistefos, som bladde opp.

Pengene skulle gå til arbeidskapital, altså til å dekke løpende driftsutgifter.

Den ovennevnte emisjonen kommer på hælene av en uryddig emisjon på 250 mill som selskapet utførte i oktober 2023 i forbindelse med at de økte antall overflateskip (fra ett til to) samt kjøpte to nye droner.

Hva som var uryddig?

I ukene før emisjonen gikk kursen «på mystisk vis» fra 2,50 til 8 kroner. Aksjonærenes himmelferd ble imidlertid kortvarig. Selskapet valgte nemlig å dumpe emisjonsprisen med 55 prosent.

Selskapet skal nå lønnsomhet etter hvert som opereasjonen skaleres opp. Kilde: Selskapets Q1 2024-rapport

Kjendisinvestorer (blant annet Arne Fredly) fikk tegne seg for store beløp og cashet inn gevinsten med å selge umiddelbart. Fiffen kunne med andre ord le hele veien til banken.

Like festlig var det ikke for de uvaskede massene (les: retailinvestorene) som så kursen dundre ned fra 8 til 3,50 kroner.

Finansiell innavl

I finans-Norge er det mye innavl, noe ovennevnte hendelsesforløp bærer preg av (Fredly har alene gjort over 3000 emisjoner/IPO i løpet av karrieren).

Jeg har lyst til å nevne ytterligere et eksempel. Ikke fordi noe ulovlig har funnet sted eller at det betyr noe for Argeos fremtidige utvikling, men fordi eksempelet illustrerer viktigheten av å sette seg inn i relasjoner/bindinger:

  1. September 2023: Argeo presenterer på Paretos energikonferanse
  2. Oktober 2023: Pareto er tilrettelegger for Argeos emisjon på 250 mill
  3. Mars 2024: Argeo henter 50 mill med Pareto og Sparebank 1 markets som tilrettelegger
  4. April 2024: Pareto tar opp dekning med kjøpsanbefaling på Argeo (kursmål 4 kroner)

Konklusjon

Argeo er et spennende case som ser ut til å ha funnet en nisje i markedet. Det er mye positivt med selskapet, men for meg er måten den store emisjonen ble gjennomført en stor turn off.

I et nøtteskall: Selskapet har noe å fare med og aksjen er fullt investerbar, men personlig styrer jeg unna.

Disclaimer: Det du nettopp har lest er kun en kjapp analyse. Det er ikke et råd eller anbefaling om å kjøpe/selge aksjen. Gjør din egen research.