Circa Group - CIRCA

Store planer og et godt produkt, men ingen fabrikk.

Circa Group - CIRCA
Circa bygger sin første fabrikk i Frankrike, på en næringspark som tidligere huset et gigantisk kjernekraftverk. Kilde: Google Maps

Circa Group har utviklet et «grønt» løsemiddel som er mindre skadelig for menneske og miljø enn dagens petroleumsbaserte produkter.

Vurdert 8. juli 2024 (aksjekurs 1 krone)

Store ord

Selskapet gikk på børs i 2021 med en aksjekurs på 18 kroner. Selskapet ble spådd en lysende fremtid av Peter Hermanrud, den gang aksjestrateg i Sparebank 1 Markets, som sa at aksjen hadde potensiale til å tidoble seg.

Sparebanken 1 Markets var tilfeldigvis også tilrettelegger for IPOen ... Flere fondsforvaltere, deriblant Martin Mølsæter fra First Generator, klatret om bord. I ryggen hadde selskapet en sterk, industriell eier i form av Norske skog.

Store planer

Circa hadde planene klare for å ta Europa med storm med sitt trebaserte løsemiddel, Cyrene:

  • Pilotanlegg i New Zealand med mikroproduksjon av Cyrene sørget for «smaksprøver» til vordende kunder
  • En fabrikk (ReSolute) med en årlig produksjonskapasitet på 1.000 tonn skulle stå klar i Frankrike ved utgangen av 2022
  • ReSolute-fabrikken skulle være den første av mange fabrikker. Circa siktet nemlig mot en produksjonskapasitet på 30.000 tonn/år innen 2030
  • Et forskningssamarbeid med universitetet i York i Storbritannia, borget for videre produktutvikling

Liten framdrift

Drøye seks måneder etter noteringen, mot slutten av 2021, gikk imidlertid aksjekursen på det som skulle bli den første av mange smeller:

Fabrikkbyggingen kom til å ta lenger tid og koste mer enn tidligere antatt (pga. Covid, selvfølgelig). Knall og fall.

I dag, to finansdirektører og én CEO senere, er statusen for selskapet basically den samme. Til tross for grønne statstilskudd har ikke Cirka penger nok til å fullføre fabrikken.

– Den mest sannsynlige løsningen er en emisjon, sa ledelsen under presentasjonen av Q1 i mai.

Strategien ble også endret. Borte var «30.000 tonn innen 2030». Poff.

Nå skal produksjonen økes fra 12 til 15 tonn/år ved pilotanlegget PC5 i Tasmania (ikke massivt). Samtidig pauses fremdriften ved ReSolute-fabrikken til fundingen er på plass.

Konklusjon

Selv om etterspørselen etter snillere løsemidler er der, hjelper det lite når folkene som skal få opp fabrikken styrer prosjektet som Clark Griswald styrer familieferien.

Med tre års Cirka-historikk for hånden, kan vi dessverre slå fast at et norsk selskap med hovedkontor i Oslo, dårlig funding, et byggeprosjekt i Frankrike og et pilotanlegg på New Zealand ikke er oppskriften på industriell suksess.

Disclaimer: Det du nettopp har lest er en kort analyse, ikke et råd eller anbefaling om å kjøpe aksjen. Gjør din egen research.