1 min read

Hvorfor «Spekulanten»?

Fordi det neste tiåret kommer til å bli mer turbulent enn på flere generasjoner.Vi står nemlig overfor tre, store omveltninger:

1 Pengesystemet vil endres

Da Nixon tok verden av gullstandarden for over 50 år siden, gikk vi over på et gjeldsbasert system hvor penger skapes via utlån og pengetrykking hos sentralbankene.

For å overleve, er systemet avhengig av at gjelden og pengemengden er i konstant vekst. Det går en stund, men alle fiatbaserte systemer avgår før eller sener med døden.

Sentralbanker og finansmyndigheter kan plastre over symptomene en stund, men hjulen faller alltid av til slutt. Historien viser også at når pengesystemer erstattes, tapes og vinnes formuer.

Det blir ikke annerledes denne gangen.

2 Geopolitiske endringer

Vesten, inkludert Norge, er ikke hva den en gang var. Dårlige politikere, aldrende befolkning og gjeldstyngede økonomier, er alle tegn på svakhet.

Situasjonen er ikke bare rosenrød i «Det globale sør», men i lys av vår svakhet ser land som Kina, Russland og Iran sitt snitt til å kreve en større rolle.

Fred, prisstabilitet og fri flyt av varer og tjenester vil måtte vike for geopolitisk uro, proteksjonisme og militær opprustning. Konsekvensene blir høyere renter, mer inflasjon, valutasvingninger, kranglete forsyningslinjer og offentlig pengebruk.

3 Eksponensiell teknologi

I likhet med internett anno 2000, er også AI inne i en boble. Det betyr ikke at teknologien vil forsvinne når hypen legger seg. Tvert i mot.

AI i kombinasjon med robotikk kommer antageligvis til å endre verden mer enn den industrielle revolusjonen, bare fortere. Som ved alle store teknologiske sprang, vil AI gjøre mange yrker avlegs. Kanskje også mitt eget.

Slik jeg ser det, er det å «eie selskapene som eier robotene» en av de få hedgene man har.

Spekulanten

Selv om tiden hvor puls og oppmøte var alt som skulle til for økonomisk fremgang er forbi, er det ingen grunn til å henge med nebbet.

Store omveltninger fører nemlig med seg store muligheter, men for å utnytte dem må man ha en spekulativ tilnærming.

Hvis du liker det du leser på Spekulanten, kan du abonnere på (det kommende) nyhetsbrevet her.