2 min read

Cyviz - CYVIZ

Kvalitet med vekst og en hyggelig pris. Kanskje til og med en svært hyggelig pris.
Cyviz - CYVIZ
Cyviz og CEO Espen Gylvik har lenge hatt et samarbeid med Microsoft, men det er ikke før nylig at tallene i regnskapet har byttet ut den røde fargen.

Cyviz er et Stavanger-basert selskap som lager digitale møteplasser, «prosesstavler» og dash boards for å styre prosesser/operasjoner.

Det er mulig jeg kvestet selskapet i ovennevnte beskrivelse, men det er noenlunde slik jeg forstår caset:

Alt som foregår i et fysisk møterom eller i et kontrollrom på en fabrikk/oljeplattform/industribedrift etc, gjør Cyviz om til en digital plattform med samme funksjonalitet.

Vurdert 3. august 2024 (aksjekurs 31 kroner)

Pluss, endelig pluss

Cyviz gikk på børs i 2020, men har vært i drift siden 1998. Første gang selskapet knocket 100 mill i inntekter, var i 2015 (omsetning rett over 120 mill).

2012 var også forrige gang selskapet gikk med overskudd på driften. Selv om inntektene siden har vokst til over en halv milliard kroner, har det alltid vært vanskelig for meg å bli entusiastisk over et selskap «som går med underskudd, men gjør opp med volum».

Allikevel synes jeg Cyviz er et spennende case.

Hvorfor? Fordi i 2023 - for første gang på nesten 10 år - klarte selskapet å karre seg i pluss.

IPO-Cyviz vs. Nå-Cyviz

Hvis du kjøpte Cyviz i 2021, men har siden kastet kortene i frustrasjon over kursutviklingen, kan det hende det lønner seg å ta en ny titt på selskapet:

  • Mens Cyviz anno 2020 tapte 33 millioner kroner på en omsetning på 217 mill
  • Tjente Cyvis anno 2023 fire millioner kroner på en omsetning på nesten 600 mill

Legger vi til at første kvartal i 2024 hadde positiv EBITDA med 5,6 millioner kroner, kan det se ut som selskapet er i ferd med å gå inne i en ny fase med sorte tall.

Selv om det er for tidlig å konkludere med at røde årsresultat tilhører fortiden, skal vi ta med oss én ting.

Nemlig at dagens aksjekurs på 31 kroner praktisk talt er identisk med kursen i 2020 - da Cyviz var et tapssluk.

Konklusjon

Cyvis ser ut til å være noe av det bedre som ble notert på Kokosbørsen under IPO-boomen i 2020-21. Dersom du er på utkikk etter et norsk teknologi-case ser ikke aksjen så aller verst ut.

Med en markedsverdi på 400 mill, er ikke prislappen mer enn 0,65 ganger omsetningen. Selv om 2023-overskuddet var syltynt, er dette allikevel svært billig for et selskap hvor topplinjen vokser med 28 prosent (CAGR 2020-23).

Til sammenligning handles SmartCraft til 12,7 ganger omsetning med en vekstrate på kun 14 prosent (CAGR 2021-23).

Sistnevnte selskap har dog fetere marginer og en utpreget abonnement-modell, men verdsettelsgapet ned til Cyviz er allikevel smått utrolig.

Positivt er det også at antall utestående aksjer har stått stille på snaue 13 millioner helt siden børsintroduksjonen. Cyviz er med andre ord ingen emisjonsfabrikk.

Jeg skal ikke late som jeg er ekspert på digitalisering av kontrollrom, industritavler og møterom, men basert på tallene finner jeg aksjen ganske så tiltalende.

Fortsetter den gode utviklingen kan det hende at nye investorer kommer inn i selskapet akkurat i tide til desserten serveres.

Vordende Cyviz-aksjonærer oppfordres allikevel til å sjekke caset grundig før et eventuelt kjøp:

  • Begynne med å undersøke hvor stor andel av inntektene som er SaaS/recurring. I kvartalspresentasjonene (her) sier nemlig selskapet at de jobber med å legge om til en slik modell
  • Trinn nummer to bør være å skyte investor relations en epost og spørre om
    • a) inntjeningen er utpreget syklisk? og
    • b) hva er churn-en (oppsigelser) på abonnentene de foreløpig har opparbeidet seg

Disclaimer: Det du nettopp har lest er en kort analyse, ikke et råd eller anbefaling om å kjøpe aksjen. Gjør din egen research.