3 min read

Platina: Hedging av politisk risiko i Sør-Afrika

Sør-Afrika er verdens største platinaprodusent. Dette selskapet ligger i et vestlig land og lar deg hedge den økende politiske risikoen.
Platina: Hedging av politisk risiko i Sør-Afrika
Dette Tier 1-prosjektet er lokalisert i et vestlig land med tradisjon for å ta vare på gruveindustrien. Det gjør eierselskapet til en perfekt hedge.

Som lagt fram i denne artikkelen, har platina vært i et 15 år langt bearmarked. Mye tyder på at nedturen går mot slutten - ikke minst det faktum at svært lite av verdens produksjon er lønnsom på dagens priser (under 1.000 dollar/unse).

Sør-Afrika

Jeg har valgt Sibanye-Stillwater (SBSW) til å ri metallets comeback. Selskapet er verdens 3. største produsent av platina, med brorparten av produksjonen i Sør-Afrika.

Russland og Zimbabwe er store på platina, men Sør-Afrika - med 133 tonn per år - produserer dobbelt så mye som resten av verden til sammen og er i en liga for seg.

Uansett. Tatt i betraktning at ingen av de ovennevnte landene oser politisk stabilitet, er det nødvendig å strukturere traden slik at vi tar hensyn til nettopp politisk risiko. Det siste vi vil, er å time bunnen i metallet for så å se Sør-Afrika og SBSW gå opp i flammer.

Lite utvalg

Så vidt jeg vet er det ingen rendyrkede platinagruveselskaper (med meningsfull produksjon) som ikke har operasjoner i verken Sør-Afrika, Russland eller Zimbabwe. Det gjør det vanskelig å gardere seg.

Vanskelig, men ikke umulig.

Ved å utvide traden med et pre production-selskap som sitter på eksepsjonelle ressurser i Australia, får vi allikevel konstruert en slags hedge.

Ja - gruveselskap uten inntjening er mer risikabelt, men se på det slik:

  • Scenario 1 (base case): Sykelen snur i platinamarkedet og løfter alle båter - inkludert Sibanye og vår australske utvikler.
  • Scenario 2 (hedgen slår inn): Ting går til helvete i Sør-Afrika og Sibanye-Stillwater sliter - big time. Det samme gjelder dobbelt for innkjøpssjefer som trenger platina. Hvis Sør-Afrika forsvinner går nemlig platinaprisen - inkludert vår australske hedge - til månen.

La oss se nærmere på det lille, men ekstremt potente selskapet.

Chalice Mining - CGMLF

Chalice Mining sitter på en landpakke med en ressursbase på 17 millioner unser platina. En ressursforekomst av denne størrelsen karakteriseres som et «Tier 1 deposit». Oversatt til norsk: Et monsterfunn.

I likhet med oljebransjen, plukker også gruvebransjen den lavthengende frukten først. Det innebærer at Tier 1-funn blir sjeldnere og sjeldnere. De fleste er allerede funnet.

Legger vi til at Gonneville, navnet på området hvor funnet er gjort, ligger bare sju mil utenfor Perth, blir det åpenbart at Chalice sitter på noe ganske spesielt.

Hvor mye?

Dersom mini-bullmarkedet platina opplevde under pandemien er en pekepinn, trenger ikke hedgen bli så alt for dyr. CGMLF utviste nemlig en sinnssyk priselastisitet:

Mens platinaprisen doblet seg fra covid-bunnen, gikk Chalice 10-gangeren. Kilde:Tradingview/Spekulanten

Det er langt fra utenkelig at det samme kan skje igjen. Spesielt siden aksjen har falt så og så helt tilbake til start. Hvis vi modererer oss og «bare» tar høyde for en femdobling, trenger vi ikke kjøpe aksjer i Chalice for mer enn 20 prosent av beløpet vi har investert i Sibanye-Stillwater.

20 prosent for en hedge uten carry-kostnader og en massiv oppside når platinamarkedet snur.

Det kunne vært verre :)

Dagens situasjon

Chalice eier selv landområdet hvor ressursene ligger. Selskapet har boret mye for å kartlegge størrelsen på forekomsten, og antall utvinnbare unser kommer til å øke etter hvert som prosjektet drives fremover.

Dette er en forekomst med potensiale til å spytte ut unser i mange generasjoner.

Der selskapets fokus ligger i dag, er å skaffe tillatelsene som skal til for å begynne å bygge gruven. I skrivende stund jobber selskapet med miljøstudien. Den ventes fullført og godkjent i løpet av tre år:

Chalice anslår at prosessen med å skaffe alle godkjenningene tar tre år (2027). Kilde: Prosjektets hjemmeside

prosjektets hjemmeside anslår selskapet at gruven er ferdig bygget og i produksjon i løpet av 2029. Denne tidslinjen avhenger av at alt går knirkefritt, og kommer garantert til å bli overskredet.

Selv om Australia er et av det mest gruvevennlige landene i verden, går gruveprosjekt nær sagt alltid over fristen. Noen ganger med flere år. Dette er noe alle - investorer, potensielle oppkjøpere og selskapet selv - er klar over og påvirker ikke investeringstesen.

Konklusjon

Stiger platinaprisen, stiger Chalice. Punktum.

Jeg kjøper Chalice på dagens pris 0,9 dollar, opp til 1 dollar.

Disclaimer: Det du nettopp har lest er en kort analyse, ikke et råd eller anbefaling om å kjøpe aksjen. Gjør din egen research.